Korokon átívelő február
2019. január 29. írta: Óbudai Társaskör

Korokon átívelő február

A régizenétől a 21. század legfrissebb alkotásáig szinte minden korstílust megtalálnak az Óbudai Társaskör februári programjai között

febrkicsi.jpg

 

Bemutatkozik a Társaskör színpadán a két éve alakult Il Chiaroscuro Régizene Együttes tagjai elsősorban a barokk és reneszánsz dallamkincs felelevenítésével és újraértelmezésével foglalkoznak.
Fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének hallgatói, akik egy kronologikus, de igen színes műsorral betekintést engednek énekművészi tanulmányaikba. 

A hónap elején még jobban megismerkedhetnek Felix Mendelssohnnal, akit megnyerő modorúnak, szeretetre méltónak, és végtelenül jóindulatúnak írnak le kortársai – a családtagjainak szánt, igen szellemes beszámolóit koncertekről, utazásról vagy éppen a gyerekeiről Hegedűs D. Géza olvassa fel az Auer Trió koncertjén.
Ady Endre halálának 100. évfordulóján, Csinszkáról tudhatnak meg még többet, az előadás a házasság előtti és alatti levelekből, naplóbejegyzésekből és versekből válogat, hogy megmutassa azt a nőt, aki sosem teljesedhetett ki a kor költőzsenije mellett. Előadja Sztarenki Dóra, csellón közreműködik: Márkos Albert, dramaturg: Tóth Réka Ágnes. 

Az opera műfaját sokan távolinak érzik és nehezen befogadhatónak, az Opera Compania fiatal művészei azt szeretnék bebizonyítani, hogy ez a műfaj is közel tud kerülni az emberekhez, tud modern lenni. A csapat az operairodalom egyik romantikus gyöngyszemét választotta ehhez Valentin-napra, az Anyegint, amit kórusjelenetek nélkül, a szereplőkre és a darab fő mondanivalójára fókuszálva láthatnak. 

A 20. század kedvelőinek is kedvez a hónap: idén az Óbudai Társaskör is csatlakozott a Cziffra György Fesztiválhoz, a programsorozat nyitányaként A Virtuóz című, Cziffra György életét feldolgozó dokumentumfilmet vetítik, majd Oravecz György és Mocsári Károly zongoraművészek idézik fel a művész alakját szóval és zenével.
Kemény Egon kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző halálának 50. évfordulója előtt tisztelegve jelenik meg egy két duplaalbumot tartalmazó lemez, melyet a Társaskörben mutatnak be. Mindkét rádiódaljáték magyar szellemi nagyságokat állít középpontba: Hatvani István tudós professzort diákjaival a 18. századvégi Debreceni Református Kollégiumban, illetve Csokonai Vitéz Mihály költőt szerelmével, Lillával Komáromban, az 1798-as év farsangján.
Újra színpadon a nagy sikerű Dalok a Kispipából című est, mellyel Seress Rezsőre emlékezik Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar.
Köszönet mindenért címmel, a Társaskör közönségének egyik kedvelt művésze, a Párizsban élő Szilágyi Enikő magyar sanzonesttel tér vissza, a művésznőt zongorán Bart Meyckens kíséri. 

A gitármuzsika-rajongók két koncertet is találnak a repertoárban: Szabó Csaba a Gitármuzsika Óbudán sorozatban Barrios, Rodrigo és Tárrega műveket játszik, a fiatal Cluster Project pedig főként 21. századi szerzőkből válogat.
A modern és kortárs zene iránt érdeklődőknek pedig ezekre a programokra érdemes figyelni: elindul a Könnyed kortárs kalandok című sorozat Becze Szilvia szerkesztésében, februárban a Budapest Saxophone Quartet és Dunai Tamás Jászai-díjas színművész közreműködésével. Fellép a Soharóza kísérleti kórus medley és mashup minikompozíciókkal, „soharózásított” szerkezetekkel.
A Central European String Quartet I. Nemzetközi Zeneszerzőverseny gálakoncertjén klasszikus művek mellett a zeneszerzőverseny díjnyertes darabját is megismerhetik.

Kása Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonakulturaban.blog.hu/api/trackback/id/tr8614596940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása